Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕ ΑΛΕΚΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ














ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ


Ανοδικές τάσεις στίς αποδόσεις των ομολόγων

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΟμόλογα08.12.2016 09:39
 



Η Ανοδο των αγορων στην Ευρώπη και την Αμερική χωρίς να υπάρχει βάση ανάπτυξης και μειωση της ανεργίας ειναι εικονική.
Το τίναγμα της γάτας πριν το θάνατο στις χρηματαγορές ειναι πολύ κοντά και πλέον οι πολιτικές σταθερότητας και αναπτυξης με λιτότητα όσο κρατάει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ειναι ημίμετρα.
Οταν η FED ανεβάσει τα επιτόκια η αγορές θα τρέξουν να πάρουν θέσεις στην Αμερικανικη οικονομία ξεφορτόνοντας περιουσιακά στοιχεια στην Ευρώπη αφού θα αυξηθεί η ζήτηση λόγο επιτοκίων.           




Περιμένοντας την Jannet Yellen

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς29.03.2016 09:42
 


Μια νέα παγκόσμια απειλή για την οικονομία έρχεται στα κράτη που ονομάζετε στασιμοπληθωρισμός, o οποίος θα ενισχύσει περισσότερο την τιμή του Χρυσού έναντι του Δολαρίου, XAU/USD
Με μηδενική ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αύξηση τιμών σε συνδυασμό με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό πληθωρισμό, οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού θα κάνουν ράλι.
Η fed δεν θα ρισκάρει άμεσα μια άνοδο επιτοκίων όσο και αν θέλει να το κάνει, και η Ευρώπη θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων με μαζικές αγορές ομολόγων και αρνητικά επιτόκια που θα μείνουν για καιρό.    




Ποια πρέπει να ειναι η τιμή του πετρελαίου?

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕμπορεύματα22.02.2016 11:32
 


Οι περισσότερες εταιρείες καυσίμων στον κόσμο αντέχουν στα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ μόνο 2 εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν στα 70 δολάρια.
Η παραγωγή του στοιχίζει 80 δολάρια το βαρέλι, οπότε γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης των εταιρειών αυτών.

Η τιμή που θα πρέπει να φτάσει λοιπόν μέχρι το 2018 θα είναι τα 80 με 90 δολάρια το βαρέλι και η Ρωσία θα κερδίσει πάλι το χαμένο έδαφος στην οικονομία της από την τεχνική πτώση των τιμών του πετρελαίου που δημιούργησε η Αμερική σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία.  
   

 Baltic Dry Index για βραχυχρόνια κέρδη

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕμπορεύματα03.02.2016 12:48
 


Με τιμή 310 ο Baltic Dry Index και εικόνα έτους
6 μηνών με -25,56% , 1 έτους -30,57%, 2 ετών -25,74% & 5 ετών
-79,81%
θα δημιουργήσει κερδοσκοπικό ενδιαφέρον με την πρωτη αυξηση των τιμων του πετρελαιου. 

       

O στόχος του ΔΝΤ επιτυγχάνεται?

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς22.09.2018 14:09
 


Το ΔΝΤ προσφέρει δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, αφού ο στόχος του δεν είναι ο τόκος, αλλά τα τεράστια ανταλλάγματα που απαιτεί, εκβιάζοντας το κράτος που εισβάλλει – όπως η «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας του, καθώς επίσης η άλωση της ιδιωτικής, με τη βοήθεια της φορολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών εγχώριων επιχειρήσεων (ο «αφελληνισμός» των τραπεζών στην περίπτωση της Ελλάδας, στις οποίες είναι ενυπόθηκα χρεωμένη η πλειοψηφία του πληθυσμού, θα οδηγήσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στους μελλοντικούς, ξένους ιδιοκτήτες του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος – αφού προηγουμένως οι τράπεζες θα έχουν πλήρως εξυγιανθεί εις βάρος των φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει τα χρέη τους μέσω του δημοσίου).
O στόχος του ΔΝΤ επιτυγχάνεται με την εσωτερική υποτίμηση και την επιβολή της ύφεσης
όπου ο παρανομαστής μειώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα η σχέση χρέος/ΑΕΠ να αυξάνεται, ακόμη και αν ο αριθμητής παρέμενε σταθερός
Μαθηματική επεξεργασία του χρέους / ΑΕΠ
{\displaystyle \ B_{t}=B_{t-1}(1+i)+D_{t}:}
{\displaystyle \ B_{t}=B_{t-1}(1+i)+D_{t}:}


Η ακόλουθη εξίσωση για το λόγο χρέους / ΑΕΠ δείχνει πως η αξία του δημόσιου χρέους τη χρονική στιγμή t είναι ίση με την ονομαστική αξία του χρέους του προηγούμενου έτους πολλαπλασιαζόμενο επί (1 + i), όπου i είναι το ονομαστικό επιτόκιο ομολόγων του Δημοσίου καθώς και το πρωτογενές έλλειμμα (η διαφορά μεταξύ της παραγωγής και των δημοσίων εσόδων, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων)
Στην περίπτωση της υποτίμησης του νομίσματος μίας χώρας εκτός Ευρωζώνης έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, αφού το ΑΕΠ μειώνεται ραγδαία, σε όρους ξένου νομίσματος – δολαρίου ή ευρώ.
Αρα ο λόγος του χρεους/ΑΕΠ παντα θα αυξάνετε οσο υπαρχει υφεση, μειωση της ποσότητας χρηματος και μειωση των δημοσίων δαπανων, ακόμα και αν το χρεος μιας χωρας παραμένει σταθερό.
πχ.
χρεος 300δισ και ΑΕΠ 240 δισ (χρεος/ΑΕΠ)=125%
300δις και ΑΕΠ 200 δις (χρεος/ΑΕΠ)=150%
300δις και ΑΕΠ 150 δις (χρεος/ΑΕΠ)=200%  


Οι Συμφορές του δανεισμού

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς20.08.2018 20:10
 


«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων».
Και οι δανειστές «Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους»

« Άνθρωπος που μπλέκει μια φορά, μένει χρεώστης για πάντα και σαν το άλογο που του έχουν φορέσει χαλινάρι, δέχεται στη ράχη του τον έναν αναβάτη μετά τον άλλο.
«Διότι χρεωνόμαστε για να πληρώσουμε όχι το ψωμί και το κρασί μας, μα εξοχικές κατοικίες, δούλους, μουλάρια, ανάκλιντρα και τραπεζώματα..»

«Για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας ενώ έχουμε συνάψει δάνεια κολακεύουμε ανθρώπους που καταστρέφουν σπιτικά, γινόμαστε σωματοφύλακες τους, τους καλούμε σε γεύματα, τους προσφέρουμε δώρα και τους πληρώνουμε φόρους».

«Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί• αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή• αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει• αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης• αν του ορκίζεσαι σε προστάζει• αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα…».

«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του.

« Έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου»
Πλούταρχος «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» (από τα Ηθικά)



Περί Φορολογικής Μεταρρύθμισης

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς06.03.2018 02:10
 


Έστω ότι οι φορολογικοί συντελεστές δύο χωρών είναι διαφορετικοί δηλαδή t # T. Τότε μια μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες μετακινούν τους φορολογικούς συντελεστές κοντύτερα προς το Pareto αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή θα αποφέρει την δυνητική βέλτιστη της ευημερίας κατά Pareto.

Το Θεώρημα λέει απλά ότι εάν το σημείο εκκίνησης είναι αρκετά κοντά στο βέλτιστο τότε θα υπάρχει πάντα μια φορολογική μεταρρύθμιση που διατηρεί τη φορολογική απόκλιση και παρέχει μια παγκόσμια αύξηση της ευημερίας. Το θεώρημα είναι αρκετά περιοριστικό δεδομένου ότι απαιτεί η αρχική φορολογική ισορροπία να είναι κοντά στην βέλτιστη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που έχει περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές και είναι μια από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές του πλανήτη.
Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της χώρας μας θα πρέπει να είναι κοντά στις παγκόσμιες βέλτιστες ώστε να υπάρχει σταδιακή ευημερία στους πολίτες της.

Η κάθε χώρα επηρεάζει την άλλη με την επιλογή της επιλέγοντας τον φόρο t και T αντίστοιχα και αυτό λόγω της ύπαρξής του διεθνούς δημοσίου αγαθού. Όμως στην μη συνεργατική ισορροπία που έχουμε σήμερα η κάθε χώρα δεν συνεργάζεται με την άλλη και ενδιαφέρεται μόνο να μεγιστοποιήσει την δική της ευημερία. Πχ.(Γερμανία)

Στον τέλειο ανταγωνισμό η φορολογική εναρμόνιση είναι επιθυμητή είτε στην φορολογική αρχή της χώρας προορισμού είτε σε αυτήν της χώρας προέλευσης.

Αν λοιπόν έχουμε ένα διεθνές δημόσιο αγαθό τότε η φορολογική εναρμόνιση μπορεί να μην οδηγήσει σε αύξηση της ευημερίας των κρατών.

Το να έχουμε λοιπόν όλοι στην Ευρώπη τους ίδιους συντελεστές φορολόγησης ή μεγαλύτερους ακόμα και από την Γερμανία είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε ευημερία?



Tο τέλος του πάρτι των ομολόγων

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς14.02.2018 15:33
 


Η περιοριστική νομισματική πολιτική (μείωση της ποσότητας χρήματος) από την FED και την EKT είναι ο προάγγελος της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.
Η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα σημάνει και το τέλος του πάρτι των ομολόγων, αφού οι αγορές θα στραφούν σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Η Ελλάδα θα έρθει σταδιακά σε δύσκολη θέση γιατί θα αναγκαστεί να δανείζετε ακριβά από τις αγορές και θα μπορεί πολύ εύκολα να πέσει θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων αφού δεν θα υπάρχει καμία πιστωτική γραμμή στήριξης.
Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα που έχει CAPITAL CONTROL και οι επενδυτές μπορούν να βρουν εναλλακτικές και μεγάλη γκάμα ομολόγων παντού.
Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους για την χώρα μας, ελπίζοντας σε καθαρή έξοδο χωρίς πιστωτική γραμμή ή όπως λέμε καθαρή Δευτέρα … γιατί όταν οι άλλοι θα τρέχουν αναπτυξιακά εμείς δυστυχώς για άλλη μια φορά θα πετάμε χαρταετό.    


     

Η Εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς31.01.2018 22:35
 


Η χώρα μας δεν θα μπορεί να απεγκλωβιστεί από τις πιεστικές ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, εφόσον δεν αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους εταίρους-δανειστές. Δηλαδή, από τα 234 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τον ESM, τα κράτη της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ, πρέπει να αποπληρώσει τα 175,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 40 χρόνια για να αποκτήσει ενα καλό ποσοστό αυτονομίας.
Σύμφωνα με τον πίνακα της εξέλιξης του δημοσίου χρέους, για να επιτύχει η Χώρα μας μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60%, που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% έως το 2065, προκειμένου να επιστρέψει το δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ του1990.
Εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους

Εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους  



Η Εξοδος της χώρας στις αγορές

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς22.01.2018 00:46
 


Οι δανειστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η χρηματοδοτική προστασία από την ΕΚΤ να πάει σε υφιστάμενες επισφάλειες NPLs των τραπεζών.
Αν οι πλειστηριασμοί δεν αποδώσουν τουλάχιστον την αξία ενεχύρων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, τότε θα έχουμε 2 δεδομένα
1) Οι τράπεζες να μπουν στην διαδικασία να αγοράζουν μόνες τους τα ακίνητα που βγάζουν σε πλειστηριασμό στην τιμή πρώτης προσφοράς, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε εταιρείες REAL ESTATE πράγμα που απαγορεύει ο ESM, ειδικά χωρίς φορολογικά κίνητρα διακράτησης αυτών των ακινήτων.
2) Να χρειαστούν νέες προβλέψεις άρα αύξηση κεφαλαίου με ενεργοποίηση παράλληλα και του αναβαλλόμενου φόρου από το κράτος με αποτέλεσμα την αναγκαστική συμμετοχή του δημοσίου στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Φυσικά οι δανειστές θα επιλέξουν την πρώτη λύση ζητώντας νομοθετικό πλαίσιο ευνοϊκό για τις τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή του δημοσίου και παράλληλα θα ανοίξουν το πλαίσιο για εντατικές πωλήσεις καλαθιών δανείων στα FUNDS σε πολύ χαμηλές τιμές.
Επομένως η μη ύπαρξη εγγυητή των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει τις τράπεζες σε δανεισμό από τον ELA και γι αυτό οι θεσμοί μέσο της τράπεζας Ελλάδος θα ζητήσουν να υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018.
Άρα θα έχουμε τελικά μια καθαρή έξοδος στις αγορές?   


       

Φορολογία και Οικονομική Ανάπτυξη

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς26.08.2017 22:29
 


Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τις σημερινές αδυναμίες με απλούς κανόνες για τους φορολογουμένους.
Οι μέχρι τώρα αλλαγές έγιναν υπό την πίεση των αναγκών για αύξηση των εσόδων και παρά τις όποιες προσπάθειες για εξορθολογισμό της λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, δεν έχει διαμορφωθεί ένα συνεκτικό, διαφανές και φιλικό στην ανάπτυξη πλαίσιο.
Επιπλέον, για να κτιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, θα πρέπει το νέο πλαίσιο να διασφαλίζει ότι τα βάρη της φορολογίας, αλλά και τα οφέλη από τις κρατικές δαπάνες, θα κατανέμονται δίκαια.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα πρόγραμμα συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, κατά το πρότυπο άλλων χωρών. Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί προς το παρόν τις αρχές της χώρας.



Η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ασαφής.

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς24.07.2017 16:22
 



Οι οικονομίες της περιφέρειας έχουν ελάχιστη προσφυγή σε δημοσιονομικά κίνητρα και αναγκάζονται να υποστούν οδυνηρές εσωτερικές υποτιμήσεις για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους λόγω του μηχανισμού σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Με τον μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εσωτερική υποτίμηση αποσταθεροποιείται πολιτικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και ο χαμηλός πληθωρισμός να εμποδίζουν τη μείωση του χρέους
Η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ασαφής.
Οι αγορές assets από την ΕΚΤ χρησίμευσαν για την χρηματοδότηση των χωρών της περιφέρειας και για την ομαλή απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα.
Η Γερμανία και η Ολλανδία, με πλεονάσματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά μέσο όρο άνω του 8% του ΑΕΠ, δεν μπορούν να αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση με αποτέλεσμα η περιφέρεια να καταδικάζεται σε αποπληθωρισμό για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.



Προτάσεις ανάπτυξης οικονομίας

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς01.07.2017 10:27
 


Προτάσεις ανάπτυξης οικονομίας
Οικονομία

Yλοποίηση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου χωρίς εξαιρέσεις, προσωπικές διαφορές και ειδικά επιδόματα παράλληλα με την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης (grade system, target setting, yearly evaluation and follow-up) με ενιαία εφαρμογή σε όλο τον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος θα είναι σε θέση να ενισχύσει μέσω μπόνους ή μεταβλητής αμοιβής όσα στελέχη υπεραποδίδουν και να μειώσει το συνολικό κόστος μισθοδοσίας απομακρύνοντας όσους είναι ακατάλληλοι ή υποαποδίδουν.

Κρατικές προμήθειες

- Εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος διενέργειας διαγωνισμών για το σύνολο των προμηθειών του Δημοσίου, καθώς ο μεγαλύτερος «πελάτης» της χώρας πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο. Ενας τρόπος είναι η επέκταση του επιτυχημένου μοντέλου του υπουργείου Υγείας με τις προμήθειες των φαρμάκων.

- Eυρεία χρήση outsourcing για κάθε υπηρεσία όπου το κράτος δεν χρειάζεται να έχει παρουσία, όπως καθαρισμός κτιρίων, υπηρεσίες φύλαξης κ.ά. Οι δήμοι θα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κόστος και καλύτερο αποτέλεσμα στο κομμάτι της συλλογής των απορριμμάτων.

Κοινωνική ασφάλιση

- Κατάργηση κάθε είδους πρόωρης σύνταξης με παράλληλη αναθεώρηση των υφιστάμενων ορίων.

- Διασύνδεση της σύνταξης με τις πραγματικές εισφορές καθ’ όλο τον εργασιακό βίο για το σύνολο των υφιστάμενων και μελλοντικών συνταξιούχων (πλήρεις και πρόωρες συντάξεις).

- Δυνατότητα ασφαλισμένου για επιλογή ιδιωτικού φορέα ασφάλισης (νοσοκομειακή περίθαλψη ή συνταξιοδοτικό) ή μεικτού συστήματος (κρατική και ιδιωτική ασφάλιση).

- Κατάργηση κάθε είδους επιχορήγησης προς ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΚΟ.

Εσωτερική διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση

- Διεύρυνση των διενεργούμενων συναλλαγών του πολίτη με το κράτος. Για παράδειγμα, λειτουργία ΚΕΠ επιχειρήσεων, εισαγωγή token για ηλεκτρονική υπογραφή. Το επιτυχημένο μοντέλο των εφοριών θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τις πολεοδομίες.

- Διασύνδεση των μοναδικών αριθμών για τον πολίτη (ΑΦΜ - ΑΜΚΑ - ΑΔΤ - Αδειας Οδήγησης) με σκοπό την αποδέσμευση υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στην εξυπηρέτηση των πολιτών (ΚΕΠ).

Υγεία

- Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να χρησιμοποιήσει δομές του δημόσιου τομέα που παραμένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων και παράλληλα επέκταση των υφιστάμενων συνεργασιών του δημόσιου τομέα (πέραν των ενοικιάσεων κλινών ΜΕΘ) με μονάδες του ιδιωτικού τομέα για διαχείριση νοσοκομειακών περιστατικών που στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι κοστίζουν λιγότερο στο κράτος όταν λαμβάνουν χώρα σε μονάδες του ιδιωτικού τομέα (π.χ. επέμβαση για αφαίρεση χολής).

Εθνική άμυνα

- Υπάρχουν στρατιωτικοί σχηματισμοί που εξυπηρετούν τοπικά συμφέροντα και όχι για λόγους ουσίας. Προτείνεται περαιτέρω εξορθολογισμός των στρατιωτικών δομών της χώρας με παράλληλη αξιοποίηση της περιουσίας τους, με σκοπό τη μείωση της συνολικής αμυντικής δαπάνης.

Παιδεία

- Σύστημα «Καλλικράτης» για το σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας με περαιτέρω συγχωνεύσεις σχολείων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εισαγωγή συστήματος αξιολόγησής τους με βάση τα διεθνή πρότυπα.

- Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και διασύνδεση της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Δικαιοσύνη

- Εισαγωγή συστημάτων ταχείας απονομής δικαιοσύνης με αξιοποίηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων τόσο για δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου όσο και για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από διαδικαστικά θέματα.

- Αλλαγή κανόνων όσον αφορά τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης και μείωση του χρόνου μέχρι την τελική βαθμίδα δικαιοσύνης.

- Θεσμοθέτηση διά νόμου της προσφυγής κατ’ αρχήν στη διαμεσολάβηση ή τη διαιτησία και μετά στα δικαστήρια.

Υποδομές

- Κατάργηση παντός είδους απευθείας αναθέσεων έργων και εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος δημοπρασιών έργων με πρόβλεψη ταχείας ηλεκτρονικής διαδικασίας και για τις περιπτώσεις πρόχειρων διαγωνισμών και απευθείας αναθέσεων.

- Ελεγχος και βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου αναθέσεων μέσω μειοδοσίας (εισαγωγή πρόσθετων παραμέτρων για αποφυγή του φαινομένου και έργα με εκπτώσεις 40%-60% να έχουν τελικά υψηλότερο κόστος από το αρχικό προϋπολογισθέν) και εκτεταμένη υλοποίηση ΣΔΙΤ για την άμεση αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.

Αγροτική ανάπτυξη

- Διασύνδεση επιδοτήσεων με υποχρεωτική εκπαίδευση σε θέματα βελτίωσης ποιότητας, τυποποίησης, συσκευασίας, προώθησης και εξαγωγών.

- Στρατηγική προτεραιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων σε συγκεκριμένες ποιοτικές παραγωγές με υψηλή ζήτηση για εξαγωγές παρακολουθώντας συνεχώς τη διεθνή αγορά και αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού κλίματος.

Αξιοκρατία παντού σε όλους τους τομείς
Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και γενική αναδιοργάνωση του κράτους


Αδυναμίες του κράτους

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς10.05.2017 02:17
 


Αποτυχίες του κράτους

Διαχρονικά έχουν αναπτυχθεί μία σειρά επιχειρήματα για την αδυναμία του κράτους να πετύχει τους οικονομικούς του στόχους τα οποία ομαδοποιούνται:

α) στην περιορισμένη πληροφόρηση που αυτό έχει σχετικά με τις συνέπειες πολλών από τις πρακτικές που εφαρμόζει προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, έτσι όπως αυτοί υπαγορεύονται από τις αδυναμίες και τις ατέλειες του συστήματος της ελεύθερης αγοράς

β) στον περιορισμένο έλεγχο των αντιδράσεων των ιδιωτικών αγορών. Το κράτος έχει μόνο περιορισμένο έλεγχο για τις συνέπειες της δραστηριότητάς του. Οι ιδιωτικοί φορείς αντιδρούν πολλές φορές απρόβλεπτα σε μέτρα που παίρνει το κράτος

γ) στον περιορισμένο έλεγχο της γραφειοκρατίας. Μετά την ψήφισή τους από την Βουλή, οι νόμοι προωθούνται στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των επιμέρους διατάξεων τους. Η εφαρμογή όμως των νόμων σε πολλές περιπτώσεις ακολουθεί χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ή την αναβολή υλοποίησης των αποφάσεων της νομοθετικής εξουσίας, όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται στρεβλή εφαρμογή τους.

δ) στους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις πολιτικές διαδικασίες. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπήρχε περιορισμένη πληροφόρηση της κυβέρνησης για τις συνέπειες των πιθανών ενεργειών της, η επιλογή μεταξύ των εναλλακτικών ενεργειών μέσω της πολιτικής διαδικασίας προκαλεί πρόσθετα προβλήματα.

Το πείραμα Ελλάδα

Πηγή: ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣΕπισκόπηση Αγοράς02.03.2017 02:06
 



Η χώρα βρίσκετε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και το 4 μνημόνιο θα έρθει όπως και οι εκλογές.

Το πείραμα Ελλάδα θα συνεχιστεί ως βάση για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

το EUR θα συνεχίσει πιέζετε από την μαζική φυγή κεφαλαίων προς την Αμερική από την ισχυρή αύξηση των κρατικών δαπανών της πολιτικής Trump από την μια και της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων της FED από την άλλη.

Η Ευρώπη θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων μέχρι να γίνει πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης (Ευρωομόλογο, Ευρωστρατός, κοινό νόμισμα, κοινή οικονομική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική των χωρών μελών)

Η νομισματική ένωση από μόνη της με επιβολή λιτότητας των ισχυρών κρατών προς τα αδύναμα για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων θα έχει αρνητικές συνέπειες στους πολίτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.










https://gr.investing.com/analysis/%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-3674